Főmenü

Főoldal

Bemutatkozás

Szolgáltatásaink

Referenciáink

Termékeink

SNIFFER

Videók

Allegro

NetVCR


Downloads


Események

Packet Broker szakmai nap: 2022. augusztus 29.

Online Wireshark tanfolyam: 2022. november 9-10.


Allegro bemutató: 2022. szeptember 8.

Schoeller Network Control Hungary Schoeller Network Control Hungary Kft.
Tel: +36-1-356 0043; Fax: +36-1-202 6086; info@schoeller.hu


Néhány gondolat a Schoeller Network Control Hungary Kft. által végzett hálózati vizsgálatokról

 

Cégünk 1994-es alapítása óta folyamatosan adat ill. az utóbbi időben "konvergens" (adat / beszéd / videó) hálózatokkal foglalkozik. Tevékenységünk egyik fő vonala a hálózati forgalom elemzése, és erre alapozva az informatikai, és a hálózatra épülő egyéb rendszerek véleményezése. Méréseink adatokat szolgáltatnak a fejlesztési irányok meghatározásához, az esetleges problémák behatárolásához, a meglévő rendszer "normális" adatainak megismeréséhez, a trendek feltárásához, tervezéshez, kutatáshoz összehasonlító vizsgálatokhoz, stb. Hangsúlyozni szeretném, hogy a méréseket a hálózaton végezzük el, de a levont következtetések a hálózati eszközök mellett már érintik a szervereket, kommunikációs szoftvereket, alkalmazói rendszereket, munkaállomásokat és egyéb végponti eszközöket is.

 

Az alábbiakban röviden kitérünk vizsgálatainkat összefoglaló jegyzőkönyvekben szereplő néhány tételre.

 

Mérés műszere :

Méréseinkhez professzionális (drága), szakértői eszközöket használunk. Rendelkezünk a Network General cég hordozható Sniffer PRO eszközének LAN-os (10/100/1000 Mbps) valamint WAN-os (max. 2 Mbps) változatával. Az utóbbi időben a gigabites forgalom elterjedése miatt szükségessé vált a nagy kapacitású hálózaton is veszteségmentesen üzemelő, speciális hardverrel támogatott eszköz használata, így beszereztünk egy 4 db gigabites interfésszel rendelkező célberendezést, a "Distributed Sniffer" s6040-es változatát. (Ezzel képesek vagyunk egyszerre a hálózat több pontján - pl. egy tűzfal előtt és mögött - méréseket végezni, és az eredményeket összehasonlítani.)

Ezek mellett használunk mesterséges forgalmi tesztekhez többféle forgalomgenerátort (pl. Chariot szoftvert), adott alkalmazás hálózati forgalmának utólagos elemzéséhez az "Application Expert" szoftvert, sok végpontos, nagy informatikai rendszer végpontjain észlelhető válaszidők mérésére a Lucent Technologies VitalApps termékét és más berendezéseket ill. szoftvereket. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ilyen irányú műszerezettségünk meghaladja a Magyarországon működő legtöbb nagyvállalat felszereltségét.

 

Statisztikai adatok :

A hálózati forgalom alapján igen sokféle statisztikai adat áll rendelkezésünkre. Sok esetben igen fontos, hogy eltárolt forgalom esetén utólag is elő tudunk állítani pl. terhelési diagramokat, és ezek igen finom felbontásúak (akár msec) is lehetnek. Ellentétben a szokásos perces, vagy akár azt is meghaladó felbontással, mi kezelni tudjuk a gyakorlatban sokszor előforduló rövid ideig tartó csúcsterheléseket is.

Általában a következő statisztikai adatok fordulnak elő :

- terhelés időbeli eloszlása, (History diagram) akár protokollok vagy állomások szerinti bontásban

- legtöbbet forgalmazó állomások (pl. Top 10)

- legtöbbet forgalmazó állomás párok (szerver / kliens)

- a forgalom protokollok szerinti eloszlása

- a forgalom csomagméret szerinti eloszlása

- válaszidők alakulása

 

Szakértői adatok

A forgalom "szakértői elemzését" első lépésben az általunk használt professzionális protokoll analizátor végzi el. Ez az eszköz felderíti a forgalom tartalma és időbeni előfordulása alapján feltárható "furcsa" helyzeteket, és felhívja rá a figyelmünket. Az ilyen jelzések sok esetben valóban valamilyen hibára vagy legalább a hatásfokot rosszul érintő jelenségre utalnak, és a helyzet további pontosítását indokolttá teszik. Tapasztalatunk szerint azért továbbra is szükség van a szakértő ember sokéves gyakorlatára és tapasztalatára, hogy a lényegeset el tudja választani az adott környezetben kevéssé fontos jelzésektől. Az mindenképpen kijelenthető, hogy EXPERT rendszereinkre támaszkodva jelentősen felgyorsul a hibák behatárolása, és megalapozottá válhat olyan kijelentés is, mely szerint a rendszer - vagy bizonyos része - hibátlanul működik.

 

 

Megállapítások :

A statisztikai adatokból, a szakértői rendszer megállapításaiból kiindulva részletesen elemezzük a forgalmi mintákat, és bizonyítható, egyértelmű állításokat fogalmazunk meg. Az állítások nyilváníthatják hibátlannak az informatikai vagy egyéb (pl. VoIP) rendszer komponenseit, vagy esetleg éppen azonosíthatnak egy nem megfelelően működő berendezést vagy szoftvert.

 

Tervezési segítség :

Az adatok sokszor segítenek hálózatok, alkalmazások paramétereinek meghatározásában, tervezésében. Speciális feladat lehet például egy bevezetésre szánt alkalmazás országos szintű (vagy akár csak néhány távoli telephelyen) történő beüzemelése előtt a távolsági kapcsolatok sávszélesség-igényének meghatározása, a válaszidők várható alakulása. Ilyenkor egy teszt rendszeren végezzük el méréseinket, és utólagos elemzéssel számítjuk ki a válaszidőket különféle kapacitású és késleltetésű távolsági összeköttetések esetére.

 

Milyen feladatoknál alkalmaztak minket :

Hibakeresés

Rendszer optimálás

Tervezéshez adatszolgáltatás

Összehasonlító vizsgálatok elvégzéséhez

Vitás esetekben a "JÓ" elválasztása a "Rossz"-tól

Kutatásnál adatok gyűjtésére, származtatott adatok meghatározására

Fejlesztésnél a tények feltárására

Új rendszerek felállítása előtt a követelmények meghatározására

Üzemelő rendszereknél trendek meghatározására


Kapcsolatok
 • Schoeller Network Control GmbH


  Riverbed

  NetAlly

  NIKSUN

  NetScout

  Allegro

  F5

  Gigamon

 • Újdonságok
 • Riverbed


 • Allegro • Vissza
   
  Schoeller Network Control Hungary Kft, 1122 Budapest Abos u. 16.
  Tel: +36-1-356 0043 Fax: +36-1-202 6086
  mailto:info@schoeller.hu